Proof of the Pudding (Update)

Zie onderaan voor update.

Na drie weken van chemische ellende en op me af stormende ziekenhuismuren was vandaag de dag des oordeels.
Als patiënt met een onbekende, agressieve vorm van lymfatische leukemie, die behandeld wordt met een combinatie van chemotherapieën die op deze wijze nog niet eerder is toegepast, waren alle speculaties over de effectiviteit van de behandeling tot dusver gestoeld op hoop, geloof en vertrouwen. Meer dan duimen, bidden en afwachten viel er niet te doen. Tot het moment dat er weer naar mijn beenmerg gekeken zou worden, het beenmerg waarin zich de werkelijke strijd tussen de slechte en goede cellen afspeelt. De oorlog tussen blastigans en deugdzame bloedburgers.
Zoals de Engelsen zeggen, the proof of the pudding is in the eating. Vanmorgen werd dan ook een - pijnlijk - hapje uit het puddingzachte binnenste van mijn borstbeen weggeslurpt.

Voor diegenen onder jullie die het scorebord niet helemaal op hun netvlies hebben: ik begon ooit met een dodelijke 65% tumorblasten. Na de eerste kuren werd dit teruggedrongen tot 3%, wat toen al als minder goed nieuws werd gezien - ik werd ingedeeld in de hoogste risicocategorie. Weer een stap later bleken de blasten terug te slaan: het aantal steeg tot 14%. En vlak voor ik de huidige kuur begon waren ze alweer aangegroeid tot 21%.

Naar wat de stand vandaag is kan alleen gegist worden. Is het percentage gestegen, gelijk gebleven of gedaald? Voor een succesvolle transplantatie is een complete remissie nodig, zo dicht mogelijk bij de 0, minimaal onder de 0,1%. De statistieken voor nelarabine laten zien dat als dit niet in de eerste ronde lukt, een tweede ronde nog een keer het effect van de eerste kan herhalen. Mocht dat niet baten dan heeft een derde ronde geen zin en moet er iets anders verzonnen worden. Maar het aantal alternatieven is zeer beperkt.
Ik ben nu blij als het percentage gedaald is tot onder de 10%, dan maak ik nog een kans. Maar erop hopen durf ik niet.

Na een slopende dag word ik met Lydia en dochters Eline en Lisa een kamertje in geloodst. Het soort raamloos vergaderkamertje waar je sowieso al niet dood gevonden wil worden, laat staan in letterlijke zin. De artsen laten op zich wachten. Wij zitten een beetje zenuwachtig op onze bureaustoelen te wiebelen. Dit kan eigenlijk alleen een slecht nieuwsgesprek worden...

Eerst een disclaimer van de dienstdoend arts. Alles onder voorbehoud, interpretatie van medische termen etc.
En dan de korte boodschap: het optisch waargenomen percentage blasten is tussen de 0 en 1%. Morgen volgt de preciezere flow-cytometrie telling.
Ik kan het niet geloven, hierop had ik niet durven hopen. Minder dan een procent!! Dat biedt pas echt perspectief. We vallen elkaar in de armen. Eindelijk goed nieuws!!! En een reden om te geloven dat het laatste stukje ook wel gaat lukken!
Tijd om te vieren met een geïmproviseerd romantisch diner in de gaarkeuken beneden.

Morgen verder!

---

En inmiddels is het morgen. Met een beetje fantasie was de samengeraapte maaltijd uit de gaarkeuken  beneden inderdaad een romantisch diner-à-deux. De appjes en mails stroomden intussen te hard binnen om te beantwoorden - inmiddels alsnog de achterstand ingelopen.
Ik kreeg veel vragen over het vervolg en over de nadere telling, die zal ik hier trachten te beantwoorden. Dan staat het bij de rest van het beenmergverhaal en blijft dit blog nog een beetje gezellig, in plaats te verworden tot een saai medisch dossier.

Dit keer begin ik met het toetje!
Vanmorgen kreeg ik het ongelooflijke nieuws dat de telling op basis van FLOW-cytometrie slechts 0,01% tumorblasten liet zien!!! Dat is goed nieuws bovenop goed nieuws. De literatuur zegt dat de belangrijkste factor voor langdurige overleving gevormd wordt door het aantal blasten voor transplantatie. Hoe meer nullen achter de komma, hoe beter. Door nu nog een ronde te doen kunnen we mogelijk nog 3 nullen toevoegen - wat overigens buiten het meetbereik van de apparatuur ligt.
Je hebt meneer Bin Blasten zelf dan nog niet te pakken, maar wel zijn 40 rovers. Door transplantatie toe te passen krijgen we de laatste schurk ook nog op de knieën, zie mijn stukje over de Kolonisten.

Vandaag begint de tweede kuur. Die bestaat uit 3 giften nelarabine met telkens een dag ertussen, dan op dag 5 ook de asparaginase en verder twee series van 4 dagen dexamethason. Plus nog een ruggenprikje. Ik hoop dat ik dit keer beter beslagen ten ijs kom en de spijsverteringsproblematiek voor kan zijn met ondersteunende medicatie. Mentaal zit het sowieso al veel beter, nu ik weet dat de kuur werkt!
Dit keer mag ik mogelijk eerder naar huis, met ambulante status. Ze houden m'n bed hier dan vast voor noodgevallen en dagbehandeling.

Intussen ben ik vanmorgen ook eindelijk voorzien van een zogenaamde picc-lijn, een centraal toegangspunt tot mijn bloed, dat zowel werkt voor de giften als voor de bloedafname. Men was wat huiverig in verband met verhoogde kans op trombose, maar prikken werd een dagelijkse strijd, waarvoor ik soms naar de echoscopie moest. Dus blij dat die stress ook voorbij is.

De transplantatie staat ingepland voor 26 februari. De week daarvoor wordt nog wat chemo toegediend en wordt mijn hele lichaam licht bestraald. Zeg maar, zonnebankkuurtje. Rein en zijn gezellige stamgasten zijn er klaar voor!



blastigans


Reacties

  1. Fijn nieuws Hermanus! Ik weet hoe je je voelt. Heb onlangs te horen gekregen dat mijn tumorcellen (PSA) gedaald waren tot onmeetbaar laag. Daarvoor moet ik wel hormonen slikken, maar, buiten opvliegers en zweetaanvallen (geen zweetvoeten, helaas) is dat wel verdraagbaar.

    Blast them a way Boy

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig Herman!
    Deze pudding smaakt naar meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tranen in mijn ogen en na het nog een keer lezen geloof ik wat ik zie. Je maakt het weer spannend allemaal. Kill them all en met Rein’s preparaat er straks bij gaan we voor Herman 2.0 (of was je al verder ?)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ohhhh wat een fantastisch nieuws, zo blij voor je !!! ❤️

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dromen zijn dus geen bedrog!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hey Herman, wat een supernieuws!! Master Blaster!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. geweldig nieuws Herman, a delicious pudding today

    BeantwoordenVerwijderen
  8. fantastisch heb de hele dag aan je gedacht met fingers crossed

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Adriaan Van der Hek9 januari 2019 om 21:47

    Wat fijn dat er goed nieuws is! Het romantische diner was vast een succes en ik kan me voorstellen dat het heerlijk smaakte! Op naar de 0 procent!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. That's fantastic news. Sending more love and light for the journey ahead. Heel veel liefs, Jet/Liz

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Beter nieuws was niet denkbaar. Geweldig.!!!!!!
    Er bestaan nog wonderen en dat geeft hoop. Gefeliciteerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Yesssss! Goed nieuws, wat heerlijk. Dat geeft de burger moed!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. What incredibly wonderful news! So very very happy for you and your family (and also for all of us rooting for you)! Yay🎉🎉! Keep up the good work Hermanator. ❤️

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wow Herman, wat een geweldig nieuws!!!! Liefs, Twan en Birgit

    BeantwoordenVerwijderen
  15. The middleman strikes back!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Fantastisch Herman. Echt helemaal geweldig. Ik ben zo blij voor jou en voor Lydia en voor Eline en Annemijn en de andere kinderen. Al het werk van jou en je team en de medische staf en alle risico's en alle fysieke ellende zijn de moeite waard gebleken. Praise the Lord! Ton

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wauw! Wat een fantastisch nieuws zo op de late avond! 👊

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Gerald van Engelen9 januari 2019 om 23:18

    Herman wat een geweldig nieuws, je bowlingbal kan uit het vet, op naar Knijn, kan wel wat tegenstand gebruiken in de club ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. YES YES YES - Eindlijk goed nieuws - wat een thriller. Hopelijk snel op naar de REINiging 🤞🏽🤞🏽🤞🏽

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Woww! Dat klinkt goed... wat fijn! Liefs namens Equal 🙏🏻

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Reacties
    1. Lieve, beste neef!!!! Made my day, week, month, year(s)❣️❣️❣️😊🎶🙏🍷❤️

      Verwijderen
  22. TOP, dat is super nieuws! Dit geeft weer hoop en kracht. Keep going strong.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Jesss! Eindelijk goed nieuws, man wat een mooie opsteker voor jullie. Keep it going!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. De blastblazer heeft goed gewerkt. Positief denken daar kom je een heel eind mee .En dat kan jij. Komt allemaal goed

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Wat goed! Ik lees gespannen met je mee - wij kennen elkaar op enige afstand en daarom moet mij telkens over het voyeurisme heenzetten, maar jouw aangemoedigingen neem ik ter harte. Na de aansporing om op oudjaarsnacht de klokken te luiden, en je verzoek om "alles in te zetten waarvan je gelooft dat het werkt", sloeg de anti-jinx-heks stevig toe bij ons thuis. Maar godzijdank, niet zonder tussentijds succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. LEKKER Herman, way to go!! Herman - Blasten: 2-2. Nu nog ff dat winnende punt scoren, jij hebt de flow, go get them! Scheidsrechter en publiek zijn op jouw hand, dus komt helemaal goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Vreugdedansjes alom!!!! Wat ongelofelijk mooi nieuws. Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Great news! Congratulations!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Wat een geweldige update, Herman. Eindelijk goed nieuws, wat superfijn. Volhouden en doorzetten, we leven met jullie mee. Veel kracht en liefs van ons 5-en!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Zo fijn dit!! Ga zo door.... liefs voor jullie allemaal, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Wat zit je in een ongelooflijk traject, en wat een emotioneel proces, pff ben wel erg onder de indruk van jouw innerlijke kracht, en die van je gezin, nu dit positieve nieuws, wat een goed begin van 2019 toch, Simone

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Geweldig nieuws! Heel blij voor jullie! En met Reins inbreng zal Rrrron Rrrrintzen weer herrijzen Liefs, Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Hans en Bente Tielkemeijer10 januari 2019 om 16:12

    Van tob naar top!! Goede richting! Fantastisch nieuws en Gefeliciteerd Herman, ook namens Bente.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Beste nieuws van 2019! Grote groet Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Prachtig dit goede nieuws !! Duidelijk licht aan het einde van de tunnel. Hou de lamp aan ! W1

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Goed te horen kerel, op naar de winnende goal tegen die Blasten!!! Groet, Aldebert

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Top Herman. Dit geeft echt weer goede hoop. De aanhouder wint!

    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Yes Yes Yes Yes.... gaaf nieuws! Wind in de rug, kop omhoog! Grtz Alexander

      Verwijderen
    2. Yessss!

      Damn the Blasts
      en nu Full speed ahead!

      Verwijderen
  38. De blaren op de vingers van het kaarsen aansteken voor jou waren dus goed! Mooi nieuws dit Hou vol!

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Wat een geweldig vooruitzicht en wat zijn jullie twee superbroers. Wat een ondersteuning van van jullie geliefden🌷🌷
    Lotty

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Herman, wil je me nooit meer zo laten schrikken? Het eerste dat ik lees is dat 'je wereld op zijn kop staat'. Na het goede nieuws van gisteren interpreteerde ik dat als slecht nieuws. Gelukkig bleek het tegenovergestelde het geval. Hoera! We hebben nog een lange weg te gaan maar een belangrijke slag is weer toegebracht !

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Jaaaah!! 👌😄 Dat is heel goed en fijn nieuws; eindelijk en dik verdiend. We want more!

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Wow! Wat een heerlijke goed nieuws show! En zo fijn dat je weet dat het werkt en dat de vrolijke stamgasten van Rein nu duidelijk zichtbaar lonken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Whoh!! Wat een dag moet dit geweest zijn. En wat een top voortgang.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in with your Google account for the best results.
Don't forget to press Publiceren after robot check.
If you post Anonymous, mention your name in the post please!!

Popular posts

Ons grote gezin

Zes maanden Zeroisme

Lotgenoten