Zes maanden Zeroisme

zomaar op een maandagmiddag

Het is zes maanden geleden dat ik mijn Zeroistisch manifest postte.

Ik ging me overgeven aan het nietsdoen. Ik zou me niet meer gek laten maken door doelen die zich in mijn hoofd nestelden. Ik zou mijn brein rust geven, de olifanten temmen.

Hoe heeft dat uitgepakt?

Allereerst: ik heb een heleboel niks gedaan. Het uitblijven van blogposts is daarvan een bewijs. Ook het voorgenomen Zeroistisch Platform is op geheel Zeroistische wijze (nog) niet van de grond gekomen.

Wat ik wel heb gedaan is een heel fijne Europese zomer beleefd. Het kwam door de koude april en meimaanden nog wat langzaam op gang maar naarmate de zon doorbrak, begonnen de levenssappen weer te stromen. En ditmaal bijna tot het eind geheel virusvrij gebleven. Dat afzettend tegen de drie zieke maanden van vorig jaar, maakt dit tot een topseizoen!

We hebben heerlijk in Amsterdam gezeten, de hele stad afgevaren met ons grachtenbootje, zeilboten gehuurd (nu de Jacob van Berlijn een ander thuis heeft gevonden), in Friesland gezeten. Lydia en ik hebben ruim een maand in Frankrijk doorgebracht, heerlijk relaxt reizend van plek naar plek, nieuwe steden en landstreken verkennend. Een week met de kinderen in Lyd's familiehuis in de Vendee, en daarna daar nog drie weken met z'n tweeën. Lezen, creëren, wandelen, met geen levende ziel in de omgeving, de dichtsbijzijnde kroeg een uur lopen verwijderd. Een heerlijke tijd. Heel fijn te constateren dat we na al die jaren samen en na alles dat we hebben meegemaakt, zo volmaakt gelukkig kunnen zijn met elkaars gezelschap.

Met het Zeroisme als leidraad werd er weinig structureels ondernomen. Dat wil zeggen, ik wist de druk om te produceren, nuttig te zijn, iets van waarde te maken, iets te zijn, te onderdrukken. Ik ben ook de strijd aangegaan met de Boze Stem, die mij altijd van binnen terecht wijst. Ik had ooit een coach die zei: waarom ben je niet zo aardig voor jezelf als voor je medewerkers. Die slavendrijver dus, die in mijn hoofd huist, die ben ik maar eens gaan opvoeden. Als hij me nu afzeikt, zeg ik hem dat hij zich moet gedragen en moet ophouden dat soort woorden in mijn hoofd rond te slingeren. Het begint effect te hebben.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus onderhuids, achter de schermen gebeurde er van alles, dat ik uiteindelijk niet kon negeren. Zo hadden we in onze voortvarendheid besloten om nog maar een groot bouwproject in Afrika te starten. Na het succes van ons vorige project - inmiddels winstgevend verkocht - wilden we ons bouwteam niet zomaar laten gaan en hebben we opnieuw de spade in de grond gezet. Ditmaal op ons eigen erf. En dat wat aanvankelijk redelijk overzichtelijk leek, bleek complexer en bewerkelijker dan de vorige onderneming. Het feit dat het de slechtste winter ooit was in de Kaap, met felle stormen en regenbuien, hielp niet mee.

Daarnaast roerde ook de sauzenbusiness zich. De fusie, waar ik eerder over schreef, is op niets uitgelopen, waardoor we op zoek moesten naar nieuwe alternatieven. Dat was enerzijds het zelf opzetten van een nieuwe keuken, anderzijds de mogelijkheid om een bestaande business over te nemen. Beide trajecten begonnen stiekem toch wat tijd te vergen, waardoor ik mezelf ook in Frankrijk in zoomcalls aantrof, in de tijd dat ik ook een puzzeltje had kunnen leggen of een middagslaapje doen.

En dat was nog los van het gebrek aan onderhoud dat ik aan diverse andere zaken had geschonken tijdens die heerlijk Zeroistische maanden. Bezit wreekt zich.

Je hoort het al, het Zeroisme kwam allengs onder druk te staan.

Inmiddels zit ik weer in Zuid Afrika. Ik woon in ons gastenhuisje, temidden van een bouwput. Mijn dagelijkse rondegangen houden de snelheid erin. Immers, het nu nog raam-, deur- en vloerloze huis, moet voor de grote kerst-zomervakantie klaar zijn om onze kinderen en aanhang te ontvangen in aanloop naar de hier massaal te vieren 60e verjaardag van Lydia.

En het sauzenbedrijf zit ook in de versnelling en vraagt dagelijkse aandacht. Over een paar weken zal ik meer berichten.

Ja, het is weer druk. Weer werkdagen zoals 'vroeger'. Maar met minder Boze Stemmen en met het vermogen om tussendoor af en toe even helemaal niks te doen. Zoals vandaag, op een maandagmiddag op een lekker geheim strandje gelegen. Zomaar, omdat het kan! 

Het Zeroistische streven houd ik erin. Het geeft rust, ik kan dingen uitstellen zonder gek te worden, ik geniet van mijn uurtjes 's middags als ik echt helemaal niks doe. Soms zit ik gewoon stil en kijk om me heen. Een enkele keer houdt mijn hoofd dan eventjes zijn mond. Maar om met Eckhart Tolle te spreken: als je maar een paar seconden in het nu bent, is het al winst.

Voor wie mee wil Zeroëren, ik ben van plan (zonder dat het een doel wordt) om volgende zomer een 'Ont-Moeting' te houden in Amsterdam of omstreken. Wie interesse heeft, melde zich.

Reacties

  1. Klinkt super. Dat zeroïsme is zo slecht nog niet :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh heerlijk zeg en ik ga voor ontmoeten en ont-moeten, dus bij deze :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou Herman, lummelen kan ik al best goed. Ont-moeten ook. Maar als jij wat mensen bij elkaar krijgt in Amsterdam, dan meld ik me ook aan. En als er verder geen geïnteresseerden zijn dan ont-moeten we gewoon elkaar als je dat leuk vindt. Maarrr ... je moet niks hè. Leef en geniet! Hans Bassing

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lieve Herman, ik ben nog niet helemaal overtuigd van je zeroisme, maar het begin is er! Werk er niet TE hard aan, want dat is ook weer werken.
    Liefs Carla en Rob V

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een mooi verhaal weer. Respect voor je zeroisme, lijkt me een gezonde aanvulling op je originele creativiteit (meteen even op de sauzen doorgeklikt) en ondernemerschap. Ik wens je een warme ZA winter. herfstgroet, Judith

    BeantwoordenVerwijderen
  6. mooi verhaal en jou visie blijft boeiend om te lezen. Birgit en ik komen graag naar je Ont-Moeting.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jouw zeroisme blijft op zoek naar purpose, Herman!😄Goed van je te horen! Ik probeer de Actie in mij te temmen; zo begin ik de dag met “mindful minute” en na paar minuten denk ik: zo, vink, mindful, what’s next?!”😅Ach ja… madness.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Prachtig die woordspeling: ont-moeten! Daar zou ik ook heel wat kunnen leren om van die erfelijke belasting (bij mij vn. maar, gelukkig, van 1 kant, maar wel een heel sterke….! Heel fijn weer een update te krijgen en mooi, dat je zomer zoveel beter was dan vorig jaar! Veel liefs en ga zo door!!! Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hans Tielkemeijer4 november 2023 om 10:28

    Mooi verhaal Herman, dank! En een ont-moeting lijkt mij erg leuk! Hartelijke groet, Hans T

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dat klinkt fijn allemaal, heerlijk om weer even mee te kunnen lezen/leven en ja count me in voor een “ont” moet-ing! Liefs Daantje

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Jouw zeroistisch ont-moeten klinkt als een goed idee. Martje

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in with your Google account for the best results.
Don't forget to press Publiceren after robot check.
If you post Anonymous, mention your name in the post please!!

Popular posts

Ons grote gezin

Lotgenoten