Zeroisme

Ik heb ontdekt dat ik iets heel slecht kan:

Niets doen.

Mijn hoofd is constant in beweging. Ideeën stormen voorbij als wilde kuddes olifanten. Ideeën worden plannen en die plannen wil ik allemaal uitvoeren. Als ik even ‘niets’ wil doen, ga ik spelletjes spelen op mijn telefoon. Liefst dingen waar ik mijn hersenen voor moet laten kraken. Alleen door een boek te lezen of door mijn hoofd met veel moeite geheel gedachtenvrij te maken, val ik in slaap. Wakker zijn zonder voorbijstormende gedachten is nagenoeg onmogelijk en zelfs mijn dromen zijn druk.

Niet alleen mijn drukke hoofd houdt mij af van het nietsdoen. Decennia lang heb ik mezelf dagelijks afgerekend op productiviteit. Mezelf boos toegesproken voor dat wat ik niet gedaan had. En zelden complimenten gegeven voor wat wel gelukt was.

Productiviteit. We zijn er cultureel en genetisch mee behept. Onze Noordwest-Germaanse voorouders konden alleen overleven als ze voorraden aanlegden voor de winter. Zonder te plannen en vooruit te werken ging je dood. En die aangelegde neiging tot productiviteit bleek een vruchtbare bodem voor calvinistisch gedachtengoed. Zelfkastijding en de verheerlijking van het nuttig bezig zijn, het is onderdeel van onze cultuur.

Jarenlang gedijde ik hier goed bij. Adrenaline was mijn brandstof. Druk bezig zijn hield me op de rit, zorgde ervoor dat ik geen tijd had voor al te veel diepere gedachten. De paar keer dat ik tever ging, doordraaide en depressief werd, vergeet ik dan voor het gemak maar even.
 
Maar nu is mijn leven veranderd. Ik heb de energie niet meer om zo druk te zijn als vroeger. Mijn hersenen draaien op halve kloksnelheid. En bovendien wil ik het niet meer: Ik wil rust en berusting, ik wil af van die hang naar productiviteit, ik wil kunnen genieten zonder schuldgevoel.

Ik vind dat niet eenvoudig. Zelfs nu ik dit zit te typen voel ik de plicht om deze gedachten op te schrijven en - vandaag nog! - op mijn blog te posten. Gevoed door schuldgevoel: ik heb nog een stuk of 10 bijna voltooide blogpostjes liggen die er al lang op hadden moeten staan! En ook deze ligt er al maanden!*
Niets doen past niet bij mijn zelfbeeld. Als mensen me vragen wat ik doe, praat ik maar al te graag over wat ik tot een paar jaar geleden deed, wat er toen gebeurde, en dat ik nu maar van alles doe, etc.
Terwijl ik toch ook zou kunnen zeggen: ‘Ik doe niets, ik doe helemaal niets!’.

Dat klinkt heel aantrekkelijk. Maar in mijzelf borrelen direct de bezwaren op. Ik dóe toch van alles? We bouwen huizen, we hebben een nieuw bedrijf gestart, ik schrijf, we hebben zes kinderen en een druk sociaal leven!
Loslaten denk ik dan. Wat als ik echt uitspreek dat ik niks doe? En dat dan vervolgens ook in de praktijk breng. En dat ik daar dan ook nog eens trots op durf te zijn.
Hoe zou dat voelen? Het klinkt best aantrekkelijk.
Maar o-zo ver van mijn huidige zijn verwijderd. Een mooie uitdaging dus!
Ik heb een woord verzonnen voor het streven naar dit levensdoel:

Zeroïsme.

Het streven naar het absolute nulpunt. Géén doel als doel. 
De verheerlijking van het nietsdoen.

Als self proclaimed Zeroïst doe ik m’n best om me minder te laten leiden door doelen. Mezelf te belonen in plaats van te straffen als ik even niets heb gedaan.
Ik ben een beginneling nog, en niet erg getalenteerd.
Nog steeds word ik boos op mezelf als ik dingen uitstel, of besluit een plan niet uit te voeren. Maar dan herinner ik mezelf eraan dat ik Zeroïst ben en dat helpt me te accepteren dat het allemaal niet hoeft.
Ik probeer dingen op te breken in kleinere stappen. Als ik nu een berg beklim denk ik alleen na over de volgende stap. Zonder de top als doel te zien, zonder na te denken over stijgsnelheid en verwachte tijd van aankomst. Ik mag op elk punt stilstaan of omkeren. En dat projecteer ik op alles wat ik doe. Stap voor stap.

Als mensen nu vragen wat ik doe, zeg ik: 
‘Ik probeer niets te doen…. Maar ik ben er niet zo goed in!’
Dat is nog niet een overtuigd ’Niets!’, maar het is een eerste stap.
Mijn antwoord leidt meestal tot een glimlach en vaak tot een goed gesprek. Veel mensen herkennen zich in mijn Zeroïstisch ideaal.

Ik ben er nog lang niet, maar ik doe m’n best. Ik geloof dat Zeroisme op de lange termijn leidt tot meer geluk dan tomeloze (maar ongerealiseerde) dadendrang.

Geen gelul, we gaan voor nul!





*uiteindelijk heb ik het posten van deze blogpost drie weken uitgesteld omdat ik mezelf elke dag vertelde - als zeroist - dat het vandaag niet per se hoeft.


Reacties

  1. Zeroisme, prachtig bedacht! Ik ben zelf druk met het niksmoetisme, dat is al een klus :) - wederom genoten van je verhaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Stap voor stap voor stap!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt als een prima bezigheid dat niets doen.
    Mooi als 'het genieten van het zijn' dan het resultaat wordt...
    Groet, Arjen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed concept! Daar zou je eigenlijk een boek over moeten schrijven/ een reeks blogs over moeten publiceren/ een serie over moeten maken/ een toneelstuk over moeten produceren/ een website over moeten lanceren/ een community over moeten opzetten

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In de coaching serie van The School of Life zei Solange Boasman afgelopen woensdag: "Als ik mezelf accepteer zoals ik ben kan ik veranderen." Volgens haar ben je dus goed bezig Herman. Warme groet! Ton

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hi Hermanator , Ik loop wel even langs binnenkort (weet nog niet wanneer ik zin heb of wanneer t er van komt ) want ik ben best goed in niets doen , zaken uitstellen etc . Wel wat tips , t is niet makkelijk maar denk wel dat je de capaciteiten hebt om er te komen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben diep onder de indruk van wat je net schreef, Herman. Voor mij zou het uitermate kwellend zijn een bestaan van schuldgevoelens, gedachten die je niet kan uitschakelen, dadendrang die achter jouw zit als een folterknecht - ik denk dat zelfs realiseerde dadendrang lang niet alltijd nuttig is voor onze wereld.
    Ik vind geweldig jouw woordschepping van zeroisme en jouw streven erna. Over zeroisme een heel boek te schrijven zou in jouw competentie liggen, er zijn veel te veel mensen die hierin bekrachtigt zouden moeten worden. Alleen je moet jouw ervaring hiermee studeren. Een doel op iets langere termijn, een "hoger" doel uit mijn perspektief.
    Moet ik nog opmerken dat ik ziekte principieel beschouw als een "hulp" van ons licham om ons op de rechte koers te zetten, als we dreigen te ver van ons zelf te verliezen.
    Success Herman!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Philosphically, Zeroism is a paradox - even when you are doing nothing you are, in fact, doing something! ;) There is a lot to be said for living a less hectic life - we need to stop or slow down to be able to appreciate what we have. Dennis Hall

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lieve Herman,
    Wat heb je toch een geweldig brein. Ik kijk nog altijd uit naar het boek dat je van je blog zou laten maken. Je hebt zoveel mooie gedachten. Dat is heerlijk om te lezen en ook om weer opnieuw te lezen. Vandaar het boek.
    Sorry dat ik je mogelijk opzadel met een extra item op je 'to do' lijst. Dat is uiteraard niet mijn bedoeling. Geniet vooral van het nietsdoen. Maar .. als je daar genoeg van hebt, niet omdat het moet, dan is het toch ook genieten om iets te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ha Herman, weer een fijne. Zouden we toch iets Calvinistisch hebben meegekregen, denk je? Dat we rust moeten verdienen? Ledigheid als des duivels oorkussen? (Ik ben nu creatief aan het uitstellen, ook een kunst.) Xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Prachtig jouw inventie zeroisme 😊.. Je staat in de traditie van jouw ouders met deze verbale creativiteit! Martje

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in with your Google account for the best results.
Don't forget to press Publiceren after robot check.
If you post Anonymous, mention your name in the post please!!

Popular posts

Ons grote gezin

Zes maanden Zeroisme

Lotgenoten