Energietransitie
Onze wereld heeft te maken met een veranderend klimaat, met opdrogende bodemschatten, dichtgeknepen pijpleidingen. Een nieuwe realiteit die ons overvalt en die vraagt om ingrijpen: infrastructuur en technologie moeten op de schop.
Ik verkeer in een soortgelijke situatie. Gedrag dat vroeger normaal was voor me, kost nu teveel energie. Ik moet dingen anders en slimmer aanpakken: mijn eigen energietransitie!
De uitdaging is dat mijn hoofd grotendeels nog zo werkt als vroeger. Als ik een plan hoor, zoals een feestje, uit eten met veel mensen, een reisje, een avontuur, dan denkt mijn hoofd direct 'Leuk! Doen!'. Maar de uitvoering is vaak niet mogelijk binnen mijn energetische grenzen, of onverstandig wegens kans op besmetting.
Zoals altijd is het oog dat groter dan de maag. Hoe ga je daarmee om? Ik vind het maar lastig.
Het is net als met wind- of zonne-energie. Je kunt niet bepalen hoe hard het waait of wanneer de zon schijnt. Het aanbod is onvoorspelbaar, afhankelijk van ongrijpbare, externe factoren. Terwijl de behoefte aan energie continu doorgaat. Dat vraagt om bufferen: op rustige momenten je interne batterijen opladen, opdat je daarna weer gas kunt geven.
Voor mij betekent dit het doseren van activiteit, dingen afzeggen als het teveel wordt, het doen van middagslaapjes en op tijd naar bed. Plus afscheid nemen van dingen die ik niet meer kan, zoals vliegen en grote schepen bevaren.
Zo komt de transitie er wel. Maar leuk is anders. Het oog blijft mooie dingen zien, projecten om te ondernemen, plannen om uit te voeren. Steeds moet het verstand ingrijpen, steeds tik ik mezelf op de vingers. Het maken van keuzes is lastig: waar wil ik die schaarse energie insteken? Kies ik voor de sociale activiteiten, dan blijft er geen ruimte voor de creatieve processen. En omgekeerd. Bewuste keuze is niet altijd mogelijk, het leven neemt je mee in zijn stroom. Zodat ik achteraf boos ben op mezelf dat ik ofwel teveel energie heb verbruikt, ofwel de verkeerde keuzes heb gemaakt.
Het is leven met de handrem erop. Niet mijn stijl, ik herken mezelf niet meer. Ik ben nog niet op een leeftijd waarop ik berustend achterover kan leunen. Als ik dat punt überhaupt ooit bereik.
Ik kijk foto's terug. Van hoe ik nog maar een dikke vier jaar geleden gezond en fit was, hoe niets toen teveel was. Ik ben jaloers op mezelf, op mijn oude zelf.
Het is verlangen naar een wereld die niet terugkomt. En iets wensen dat onbereikbaar is, maakt ongelukkig. Dus ga ik verder met die transitie. In de hoop dat lijf en geest samen in een nieuwe groef zullen belanden, een nieuwe balans zullen vinden. Een balans waarin de energie weer op natuurlijke wijze kan stromen, om de onvermijdelijke obstakels heen. Zoals het water van een beek zich moeiteloos rond de rotsen plooit.
Zodat ik weer vrij door het leven kan bewegen, zonder de handrem aan te raken.
Een maand nadat Ineke was gestorven ging ik op reis. Bij de Belgische grens overviel me de droevige gedachte: dit is voor het eerst in 12 jaar dat ik alleen op vakantie ga. Toen dacht ik: daarkan ik om treuren maar ik kan ook dankbaar zijn voor alle keren dat ik wel met haar reisde. Ik koos toen voor dat laatste.
BeantwoordenVerwijderenVerlangen naar een wereld die niet terug komt maak ongelukkig, het raakt me omdat ik het herken. Ik geloof dat je het pas kan los te laten, nieuwe balans vinden kan op het moment dat je kan zien en voelen dat het je ook iets goeds heeft gebracht. Dat laatste het ook voelen is niet gemakkelijk.
BeantwoordenVerwijderenPakkende vergelijking Herman. Voor jouw een verdrietig gevecht.
BeantwoordenVerwijderenMooie metafoor van stromend water Herman: Bij uitstek Panta Rhei
BeantwoordenVerwijderenHoi Herman, eigenlijk zo herkenbaar alleen bij jou wellicht een stuk hardere klap van realisatie. Vergeet niet dat we ook een jaartje ouder worden. Tussen mijn oren sta is nog steeds in de eerste jaarshoek mijn borrel te verdedigen maar weet nu wel beter. Ook klim ik het dak niet meer op. We moeten wat rustiger aan gaan doen, soms. Gelukkig zijn we nog wel helder en kunnen we blijven fantaseren over kunsten die nog eens uit willen gaan halen. Mooie dromen koesteren. Fijne Kerstdagen 🎄straks. Gr Huls en Grace
BeantwoordenVerwijderenDank allemaal! Ik denk dat het kernwoord hier 'dankbaarheid' is...
BeantwoordenVerwijderenDankbaarheid? eerder acceptatie! Geniet van alles dat nog wel kan en wat je wel mee maakt. De dingen die je wel blij maken. Treur niet om wat niet meer gaat. Waarom? Het proces dat jij doorloopt maken we in het wezen, zij het 'heul veul' minder heftig, allemaal mee. Ouder worden. Ik haal 'die' bal ook niet meer op het hockeyveld. Ben de laatste in de fietsgroep, in plaats van de eerste. Onze horizon veranderd en daarin zullen we ons moeten schikken. Geniet Herman!
BeantwoordenVerwijderenGroet, Marc Geerdink.
XO
BeantwoordenVerwijderenMisschien helpt het om te denken wat je nu wel kan, en vier jaar geleden niet: in Zuid-Afrika zitten, vrij van verantwoordelijkheden voor kinderen die nu (een soort van) op zichzelf leven:) Strips voor Dante maken, de rust pakken om kunst te maken. Vroeger had je jezelf nooit die rust gegund, want wie gaat er nou de hele dag op een ipad kliederen als je ook duizend sociale activiteiten hebt? En daar hoort natuurlijk ook het proces bij van steeds beter worden in wat je doet. Als je alles kan beginnen, zit er minder diepte in wat je doet. Je hebt nu de kans om beter te worden in je kunst, schrijven en filosoferen.
BeantwoordenVerwijderenMaar goed, de pot verwijt de ketel, ik word ook heel onrustig van niet druk zijn. In ieder geval erfelijk!
Koos
BeantwoordenVerwijderen