Terug bij af




Nu, een dag na het slechte nieuws van gisteren, word ik wakker met een moedeloos gevoel. Opeens daagt het bij me: we zijn terug bij af. Twee en een halve maand van ontberingen, ziekenhuisopname, chemo, bijwerkingen hebben me gebracht waar ik in september al was. Met minder lichaamskracht, minder resterende tijd en minder kansen.
De standaard route, de snelweg van de Hovon100, blijkt niet naar de top te leiden maar in een grote lus terug naar het begin. In één keer zijn alle afgelegde kilometers waardeloos. De tankstations die onderweg opgesteld staan, onbruikbaar. De brandstof die ze verstrekten, bewezen ineffectief.
De opdracht is nu om met knikkende chemo-knieën en kunst-en-vliegwerk alsnog de top te bereiken.

Vannacht werd ik misselijk wakker. De gal beet al in mijn keel, ik had een hartslag van boven de 100. Al sinds vorig weekend slikte ik geen pillen meer tegen misselijkheid, die bijwerking van de laatste chemo was weggeëbd. Dus vanwaar deze plotselinge onpasselijkheid? Ik voelde me ellendig. En zoals 's nachts alle gedachten groter en zwaarder worden, zo kwam mijn sterfelijkheid tastbaar nabij. Paniek sloeg toe: de blasten zetten door, mijn organen vallen uit. Ik heb geen weken meer, maar uren, hooguit dagen. Dagen van brakende ellende. Het zweet brak mij uit.
Lydia kalmeerde me en na twee keer mijn maag geleegd te hebben kon ik tot rust komen. Maar zo is het dus, dacht ik. Zo besluipt het monster je.

Vanmorgen, de dageraad had de nachtelijke angsten weggevaagd, liep ik buiten met de honden, mijn versufte hoofd luchtend in de herfstwind. En voor het eerst sinds het begin van deze reis had ik het gevoel dat leek op godsbesef. In een eerder stukje schreef ik over mijn relatie met godsdienst. Ik vroeg me toen af of, en zo ja wanneer, God zich ooit een plekje zou toe-eigenen in dit avontuur. Tot dusver bleef het stil. Maar vanmorgen, lopend op de kade, drong zich de gedachte op dat de uitkomst misschien wel vast ligt. Dat er een groter plan is, waarin de loop der dingen voorbestemd is. En dat ik me natuurlijk niet onbetuigd zal laten qua zoektocht naar genezing, maar dat dat allemaal samen leidt tot een punt dat al vast ligt. Een uitkomst die - zoals bij de kat van Schrödinger - zowel leven als dood kan inhouden, gehuld in de nevelen van de toekomst, niet geschikt voor observatie vanuit het nu.
Gek genoeg geeft deze onzekere zekerheid mij een gevoel van rust. Er is een plan. Ik hoef slechts mijn aandeel te leveren en het gaat zoals het gaat.

Ik besprak mijn terug-naar-af-gevoel met Lydia. Zij wist het om te draaien. Twee en een halve maand hebben we gewonnen. Maanden waarin we ook mooie dingen hebben meegemaakt. Mijn verjaardag vierend in het ziekenhuis, mijn thuiskomst, de heerlijke avondjes samen thuis, onze mini-vakantie naar de Veluwe, de vele plannen die we gemaakt hebben, de gezamenlijke strijd tegen de ziekte. Een mooie tijd van kameraadschap, een intieme en geborgen tijd, gewonnen door de schijnbaar nutteloze omweg die we genomen hebben.
We gaan nu een nieuw pad in. Onontgonnen en onbekend. Maar het leidt zeker ergens naar toe. En de tocht zelf zal boeiend zijn.

Reacties

  1. GPGP.. En inderdaad, hebben hele mooie avonturen beleefd de afgelopen tijd! Die zijn nog niet voorbij:)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. GPGP !!!! Kusjes van oma!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. zoals hier ook al door eline en annemijn is gezegd en ik ook op je kaart heb geschreven GPGP, houd moed!! Liefs Loulou

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Peter Scheijgrond8 december 2018 om 17:39

    Mijn moeder stuurde de links naar je blogs door, en ik heb er heel wat gelezen met veel bewondering en ook ontroering. We zijn elkaar al jaren "uit het oog", maar dit komt meteen binnen en hard. Kwetsbaarheid maakt verbinding, ook op afstand. dank dus voor je ongelooflijk krachtige woorden met humeur. Heel veel sterkte met deze strijd, of berusting in het onbekende zoals je zelf schrijft. Don't give up.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hee Herman en Lydia, ik moet opnieuw aan Melanie denken ( degene die ik gister noemde als medisch wonder... zij heeft daarna ook een boek erover geschreven) Hier een link die ik vond: https://www.lindanieuws.nl/nieuws/ex-kankerpatient-melanie-statistieken-hebben-mij-doodverklaard/ Als support, al hebben we niets in handen .... zij blééf zoeken en mailen ( waar ze de energie vandaan haalde??? ) Als ik haar mobiele nummer nog ergens vindt/email dan stuur ik die. Martje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Herman; hele dikke hug. Zou graag nog wat kletsen en zingen bij een potje bier en een riedeltje met je spelen op de accordeon, achterop het dek.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lieve Herman en natuurlijk Lydia, ik wordt er stil van maar geloof er in dat jou / jullie pad niet standaard zal zijn maar dat jullie er zeker gaan komen. Houd moed, Don't give up! Big hug Gijs

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lieve Herman,
    Als een van jullie 'oppassers' was ik heel ontroerd door jouw verslag van je ochtendwandeling en de rust die over je kwam. Ben dankbaar voor het recente persoonlijke contact over die 'oppastijd' . Heel veel mensen leven met je mee, en wie weet Digna? Liefs, Hennie de Pous

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hi Herman, ik heb je blog de afgelopen tijd met bewondering gelezen en je net een mail gestuurd, maar ik lees nu dit blogpost. Ik vind het bijzonder, krachtig en ontroerend hoe je met je ziekte en deze tegenslag omgaat maar tegelijkertijd verbaasd het me niet. Onze gesprekken en je interesse voor jonge ondernemers zijn altijd warm, vol humor en positiviteit geweest. Je weet als geen ander dat startups een rollercoaster zijn waar je vele malen op de rand van de afgrond staat, maar de bijzondere ondernemers zich er toch weer uit vechten. Houd daarom moed, veel liefs: Don.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beste Herman, ik moet veel aan je denken, hoe diep is het dal waar jij doorheen moet.
    Het optimisme wat ik tussen je verhalen door lees merk ik jou wilskracht om beter te worden en te blijven vechten. Ik hoop dat je bij het volgend onderzoek weer wat positieve berichten zult ontvangen. Kom op he, het moet lukken. Lieve groetjes van Jack en Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Lieve Herman en Lyd, hoop zo dat de nieuwe route aanslaat. Hele dikke knuffel, kracht, hoop en liefde.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Lieve Hermanus,

    Never a dull moment? Altijd weer net anders dan je linkerhersenhelft aan verhaal profeteert. Gelukkig maar voor de meesten die gewend aan de evolutionaire negatieve bias van ons brein; een hard gelach voor als je positief denken hebt aangeleerd en je shit krijgt gepresenteerd. Al die verhalen, woorden, taal...hoe dankbaar ik ook ben dat je dit met ons wilt delen...het snijdt ook direct af van de werkelijke ervaring. Zeker voor wie er verder van af staat. En de intentie de afstand te verkleinen zit er ook; ook in deze woorden ;-)

    Wellicht ken je die TED-talk van Jill Bolte Taylor? Zo de moeite, mocht je toch niks te doen hebben ;-) Amazing, hoe een keiharde neurowetenschapper spiritueel werd door haar eigen onheilsavontuur. Hoe ze ontdekte dat onze verhalen-maker die vanuit de linkerhersenhelft de angst bespeelt, slechts een klein, onbetekenend en irritant stukje van ons hele wezen is, en dat er een groter waarnemend bewustzijn is dat waarschijnlijk veel dichter bij 'vrede' is dan we ooit met denken kunnen benaderen. Voor mij als Delftenaar was dat goed verwarrend, to say the least.

    Of die gekke cardioloog Pim van Lommel, die verguisd door vakgenoten (destijds, wellicht zijn we al weer verder geevolueerd?) toch de fenomenen onderzocht waarvan mensen na BDE's konden getuigen. Gecertificeerde flatliners kwamen terug met ervaringen vanuit een waarnemend bewustzijn dat er - als we ons brein zijn - niet kon zijn. Who´s that? zou Tommy Cooper zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Who´s Tommy Cooper, zouden de meesten nu wellicht zeggen..

      Verwijderen
  14. [zelfs hier een dataliemiet? dacht het niet...]

    Of herinner je je die Sperry en Gazzaniga nog, aartsvaders van de moderne neurowetenschap, die aantoonden met hun split-brain proefpersonen dat onze linkerhersenhelft altijd wel een een verhaal verzint, ook als ie geen idee heeft waar het over gaat. Omdat lachen sowieso de moeite is, deel ik de anecdote: Iemand met een split-brain, dus een doorgesneden corpus callosum, werd aan de linkerhersenhelft een saai sneeuwlandschap getoond, welke hij (vanuit zijn talige vermogens) goed kon beschrijven. Toen alleen aan zijn linkeroog (verbonden met zijn rechterhersenhelt) een porno-plaatje werd getoond, begon ie wat besmuikt te giechelen. Gevraagd waarom, vertelde de linkerhersenhelft, die niets van het smeuige plaatje afwist, dat de machines in het laboratorium er zo grappig uit zagen...Moraal: we hebben altijd wel een logisch klinkend verhaal klaar, maar of het nog iets met 'de' werkelijkheid te maken heeft...

    Hoeveel werkelijkheden kun je bevatten? In in welke werkelijkheid wil je leven. Welke metaforen heb je beschikbaar? Als je begrijpelijk schrijft 'Aan de andere kant: het is oorlog. Oorlog is altijd wij tegen zij.' klinkt dat als linkerhersenhelft. Maar oorlog geeft altijd stress, en stress maakt dom, zet ons op autopilot en herschept dus het verleden en geeft ons overdosis aan nare stofjes. Maar ach, denk je mogelijk, als je tot hier gekomen bent, een beetje meer daarvan maakt nu toch niet veel uit? Een vraag is of oorlog ons ooit verder heeft gebracht of zal brengen; ´ons´... gewone mensen...wetenschap en techniek wel natuurlijk, evenals iedereen die er een businessmodel omheen bouwde. Maar een mens, dat wonderlijke onverklaarbare wezen... Waarom gaat er toch zo weinig onderzoeksgeld naar spontane remissies? (Of wellicht is dat ook al verder geevolueerd?)

    Je zult ook vast wel iets gelezen hebben over Iain McGilchrist, een psychiater die de linker- en rechterhersenhelft theorie aan een herwaardering heeft geholpen, nadat deze vanwege te fuzzy verbanden als oninteressant door de main stream werd afgeserveerd. Zijn aan Nietzsche toegeschreven metafoor: Links is de dienaar, rechts de koning. Als links ons echt slechts zou dienen... Maar het is een beetje het koninkrijk van Katoren...

    Als links zijn geleuter zou staken, bij jou, nu ook bij mij, zou er in een helende stilte wellicht een vredige gedachte over kunnen blijven: Wo! What a trip!

    Ik heb je lief en lees en leef met jou en jullie mee. Geen idee of dit helpful is, of gepast of wat dan ook. I don't really care. I do care about you, je bewonderenswaardige geestkracht, je zielepijn, je vermoeide vehikel; your family, je lieve partner, je mooie dochters en hun lieve moeder. Just another cliche: Het pad is het doel. Liefs van P&M, Achterhoek

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat mooi gedacht en gezegd door Lydia: niet tweeënhalve maand verloren, maar tweeënhalve maand gewonnen. De bestemming bepaalt de reis, maar is niet het doel. Als we dat kunnen vasthouden, is er altijd rendement op investering.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een mooie woorden komen hier samen, en toch zijn we sprakeloos en weten we niet wat te zeggen. Zoals hierboven staat: 'de bestemming bepaalt de reis, maar is niet het doel.' Toen ik jouw laatste bericht las, kwamen opeens de oude woorden 'En nu blijven: Geloof, Hoop en Liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de Liefde' naar boven. Zoals een schrijver hierboven al zei, 'geen idee of dit nu gepaste woorden zijn', maar taal is maar een armzalig en toch ook krachtig middel om ons mensen te laten samenleven, hoop te geven, te laten geloven (in wat dan ook) en lief te hebben. En ik geef je toch ook maar een dikke knuffel er nog bij! Courage! (want de Fransen combineren in dat woord zo mooi 'moed èn succes')

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Log in with your Google account for the best results.
Don't forget to press Publiceren after robot check.
If you post Anonymous, mention your name in the post please!!

Popular posts

6 jaar later

Tweelingbroer

De kunst van het stilliggen