Leukemicus
Ik voel me soms net een astronaut die op het punt staat om naar de maan gelanceerd te worden. Talloze mensen zijn aan het werk om de reis zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden. Informatie en helpende handen uit alle hoeken van de wereld dragen bij aan mijn vlucht. Maar ik ben de eerste die deze reis gaat volbrengen en niemand weet of het goed zal gaan. De minste geringste tegenslag onderweg kan mijn dood betekenen.
Hoe sta je daar dan in, als astronaut? Je bent de gevierde ruimtevaarder, de atletische held waar iedereen met bewondering naar kijkt: hij is de uitverkorene, hij heeft de durf om de reis te aanvaarden. Avontuur en gevaar met als beloning een roemvol leven. Maar als je zelf die ruimtevaarder bent, wordt je wereld opeens heel klein. Mooi dat avontuur, mooi die lof die je wordt toegewuifd, maar wat zeg je tegen je vrouw, wat tegen je kinderen? Dapper van buiten, van binnen doodsbang, neem je afscheid. En ook weer niet. Je praat over straks, na de reis. Je leidt de aandacht af van het mogelijke onheil. Dit is geen definitief einde! De technologie zal zegevieren! Tot straks kinderen, tot straks lieve vrouw. Volg mij op televisie. Lees mijn blog.
Maar is dat genoeg als het wel het laatste afscheid blijkt te zijn? Als je straks in een brandende of lekkende capsule zit, wat schiet er dan door je hoofd? Was het afscheid voldoende? Waren die klunzige omhelzingen, gehinderd door het onhandige ruimtepak, toereikend om de liefde die je voelde te doen stromen?
De onzekerheid van de held.
Zo heroïsch beschreven is het allemaal heel dramatisch. Maar het leven met doodsangst is niet voorbehouden aan iconische helden. Hoe is het met de mijnwerker en zijn gezin? Met de bouwvakker in HongKong? Met de soldaat die wordt uitgezonden naar oorlogsgebied? Hun geliefden leven dagelijks in angst voor dat fatale moment: de mannen aan de voordeur, brengers van slecht nieuws.
Voor hen is er geen dagelijks huilen. De angst wordt de standaard. Een licht onrustig gevoel in de buik. Net zo dagelijks dreigend als de weinige gevaren die onze veilige wereld nog biedt: ontslag, beurskrach, dodelijke ziekte, verkeersongeval.
Voor mij is het niet anders. Weg heldhaftigheid! Dag astronaut!
Ik heb gewoon een gevaarlijk beroep: dat van Leukemicus. Zolang ik dit vak uitoefen zal ik mij laten vollopen met gevaarlijke vloeistoffen. Laat ik mij prikken en doorspoelen. Word ik ter observatie opgesloten en ben ik vatbaar voor bacterie en virus.
Zo is mijn leven. En dat eenmaal aanvaard hebbend kunnen ik en mijn naasten weer ademhalen. Elke dag weer zien als een dag die goed afliep. Niet treurend over de toekomst. Geen doodsverachting, maar zorgvuldig levend met gevaar.
Het is een zwaar beroep, maar elk succesvol jaar dienstverband wordt groots gevierd!
Fijne werkdag morgen, en de komende week! Maar vergeet niet dat alle astronauten een perspectief zien dat de mensen op aarde nooit te zien krijgen. Dat is dan wel weer mooi meegenomen, en kunnen we van je leren :)
BeantwoordenVerwijderenOnze ouders & friends waren hier al mee bezig in de 60's onder het motto Space is so Startling! Heb je zin en tijd, dan is dit leuk om te kijken https://vimeo.com/170785728
Van jouw buitenaardse perspectief steken wij inderdaad ontzettend veel op! En wat kan je toch heerlijk schrijven, daar boven in de ruimte. Vakman, krachtpaster, astronaut, you can do it, and we trust you will be back. Abrazo Fuerte!
BeantwoordenVerwijderen"We got to the moon on Christmas Eve 1968, at the end of a poor year for this country. We had Vietnam. We had civil unrest. We had the assassinations of Robert Kennedy and Martin Luther King. But we went around the moon and saw the far side for the first time. A script writer couldn’t have done a better job of raising people’s hope”. Jim Lovell over Apollo 8. Hij keerde in 1970 met zijn crew heelhuids terug van de Apollo 13 missie. Succes bij jullie missie, Herman & crew!
BeantwoordenVerwijderenJij bewijst dat leukemici en astronauten extreem goed kunnen in- en uitzoomen in machten van 10, dank en werk ze! https://www.youtube.com/watch?v=0fKBhvDjuy0
BeantwoordenVerwijderenIk blijf deze x op x lezen, tis zo’n briljante metafoor!
BeantwoordenVerwijderenHoop dat je nog lang een beroep uit blijft oefenen, en dan liever niet als Leukemicus maar als schrijver des levens !!
Second the motion! Top schrijver!
Verwijderen